KMK 70-3 ACTIE keramiekoven
Nu extra korting!
Door jarenlange ervaring kan Mojo keramiek kan al uw vragen, die betrekking hebben op normale en keramiekovens voor u beantwoorden.
In de materialen waarmee de oven is opgebouwd zit nog restvocht. Met het droogstoken verwijdert u al dit restvocht en zorg u ervoor, dat de materialen voor de eerste keer (langzaam) aan de grote hitte worden blootgesteld. Bij alle ovens, onafhankelijk van merk of type, zullen er na een aantal keren stoken scheurtjes in de ovenstenen ontstaan. Dit is een normaal verschijnsel bij deze enorme temperatuurverschillen. De spiralen van een keramiekoven zijn gemaakt van Kanthal A 1 draad. Dit is een legering van ijzer met chroom en aluminium. Aluminiumoxide heeft de eigenschap om een dichte, beschermende oxidehuid te vormen. Om deze oxidehuid op een optimale dikte te maken moet de oven de eerste keer langzaam opgestookt worden tot 1050°C. Voor een optimale bescherming van uw oven komt uw eerste stook er als volgt uit te zien.
Segment 1. 0 – 600°C met 80°C/uur.
Segment 2. 600 – 1050°C met 100°C/uur. gevolgd door 5 min pendelen op 1050°C.
Segment 3. 0
Zorg tijdens de eerste en tweede stook voor een kleine (enkele millimeters) ventilatiegleuf tussen deksel en ovenwand, waardoor het vocht kan worden afgevoerd.
Om breuk van uw ovenplaten te voorkomen is het belangrijk om de ovenplaten ook droog te stoken. Plaats de platen op minimaal 3 steunen in de oven. Let erop dat de steunen van de verschillende lagen in elkaars verlengde liggen. Voor een optimale bescherming van uw oven komt uw tweede stook er als volgt uit te zien.
Segment 1. 0 – 600°C met 80°C/uur.
Segment 2. 600 – 1100°C met 100°C/uur.
Segment 3. 0
Een normale stook bestaat eigenlijk altijd uit:
Segment 1. 0 – 600°C met 100°C/uur. (6 uren).
Segment 2. 600 – top- temperatuur met vol vermogen (999)°C/uur.
Segment 3. 0
Gebruik het pendelen zo weinig mogelijk omdat dit de levensduur van de oven verkort!
Controleer de oven altijd op het moment dat hij de top- temperatuur bereikt! Laat de oven nooit s’nachts op top komen!
Stoken is niet eenvoudig! Het gebruik van microprocessoren heeft het gebruiksgemak aanzienlijk verbeterd, maar het blijft een lastig proces. Het stoken van een oven is afhankelijk van veel factoren:
De soort klei (veel of weinig chamotte)
Is het aardewerk of steengoed
Is het handvorm of draaiwerk
Bestaat het werk uit meerdere delen
Is er veel verschil in wanddikte
Afkoel segmenten
Enz
U kunt het stoken van een oven net zo moeilijk maken als u wilt. Het is verstandig om het vooral in het begin, eenvoudig te houden. Maak niet te gecompliceerde werkstukken. Naarmate u meer ervaring krijgt met het stoken kunt u wat gaan experimenteren. Een veel gemaakte fout is, dat men, vooral in het begin te veel werkstukken in de oven plaatst. Begin met een paar eenvoudige werkstukken en doe eens een proefstook. Stook die mooie schaal pas als u zeker weet dat er niets mis kan gaan.
De kwartssprong is de oorzaak van veel problemen. Hier is al menig boek over vol geschreven. Het is goed te weten dat tijdens deze kwartssprong het volume verandert. Het is dus belangrijk dat u hier tijdens de stook rekening mee houdt. Vooral bij kwetsbaar (handvorm) werk is het verstandig langzaam op te stoken. Bij sommige glazuren moet u aan het eind van een programma een wachttijd (pendelen) programmeren. Bij glas vaak meerdere.
Het oven regelapparaat is een handig hulpmiddel om een aantal problemen tijdens de stook de baas te zijn. Er zijn oven regelapparaten die al een aantal programma’s in het geheugen hebben. Een aantal van deze programma’s hebben dan een laag ingesteld vermogen tot aan de kwartssprong. Het regelapparaat heeft meestal een aantal vaste programma’s en een aantal programma’s die u naar eigen wens kunt aanpassen. Een groot voordeel van een oven regelapparaat is natuurlijk dat u een stook exact kunt reproduceren. De drie parameters opstook snelheid, temperatuur en wachttijd vormen samen een segment. Bij keramiek worden meestal 2 segmenten gebruikt. Kristalglazuren zijn hierop een uitzondering. Bij glasfusing worden vaak meerdere segmenten gebruikt.
Veel vragen, veel lezen, veel testen en volhouden!
De methode om een klei of glasoven te leren kennen is het bijhouden van een logboek van iedere stook. U kunt bijhouden welk nummer de stook heeft, de datum van de stook, de soort stook (biscuit, glazuur, porselein enz). U kunt ook de grootte en soort van het object vastleggen, het gebruikte stookschema en het resultaat. De controller “Classic black” geeft u ook de mogelijkheid de stookkosten op te vragen.
Op deze manier krijgt u een steeds beter overzicht van de manier waarop een stook verloopt. Het kan handig zijn foto’s in het logboek te plakken.
Zorg er voor dat u bij uw oven gaat kijken als hij op top temperatuur komt. Al onze ovenregelaars hebben een soort eierwekker zodat u zelf kunt instellen wanneer u het programma laat starten.