KMK 70-3 ACTIE keramiekoven
Nu extra korting!
Fusing is het aan elkaar smelten van meerdere stukken glas. Hiervoor kan ieder soort glas gebruikt worden.
Glas zet uit bij verhitting. Het krimpt bij afkoelen. De mate waarin iets uitzet wordt uitzettingscoëfficiënt genoemd. In het Engels wordt dit afgekort tot COE (Coëfficiënt Of Expansion).
Hoe hoger de COE waarde, deste lager is het smeltpunt. Als de stukken glas niet hetzelfde uitzettingscoëfficiënt hebben, dan zal er tijdens het verwarmen of afkoelen dusdanig veel spanning tussen de glasplaten ontstaan dat deze zullen barsten.
Als stukken glas uit meerdere platen worden gebruikt, dan dienen deze platen dezelfde uitzettingscoëfficiënt te hebben anders zal het werkstuk gaan barsten. Om er zeker van te zijn glas dezelfde uitzettingscoëfficiënt heeft (compatibel is) wordt er door een aantal fabrikanten zogenaamd ‘Tested Compatible’ glas gemaakt. Compatibel wil zeggen “uitwisselbaar “.
De grotere fabrikanten van ‘Tested Compatible’ glas zijn (COE waarden) onder te verdelen. De eerste die Compatible glas maakte was Bullseye. Deze maakt glas met een COE van 90. Spectrum heeft met System-96 een type glas op de markt gezet met een COE van 96. Uroboros maakt glas met een COE van 90 en van 96. Artista produceert glas met een COE van 94.
Alle kleuren zijn tevens in frits (gemalen glas) verkriijgbaar.Deze stukjes kunnen in grootte variëren van 8 mm tot poeder. Rods zijn staven van ongeveer 6 mm doorsnede en stringers zijn staven van 2-3 mm doorsnede. Confetti is stukgeslagen glas en cullet zijn scherven. Met Rods en stingers kunnen speciale effecten gemaakt worden. Moretti maakt glasstaven die speciaal worden gebruikt voor beadmaking (het maken van kralen). Moretti heeft een COE van 104 (en soms zelfs hoger) waardoor het niet gebruikt kan worden in combinatie met een van de hierboven genoemde glassoorten.
Om glas aan elkaar te kunnen smelten zal het eerst min of meer vloeibaar moeten worden. Een van de eigenschappen van vloeibaar glas is dat het een hoge cohesie (interne aantrekkingskracht) heeft. Daardoor wil het glas altijd naar elkaar toetrekken. Dit gaat niet oneindig door. Omdat glas het liefste een dikte van 6 mm heeft, wordt er over het algemeen gefused met twee platen glas op elkaar. Hier wordt soms stinger of frit aan toegevoegd om een bepaald effect te bereiken.
Er zijn diverse soorten compatible glas. Artista, Uroboros en Spectrum zijn enkele. Bullseye is het beste om mee te fusen. Bullseye heeft bovendien de meeste kleuren ( 104 ) en het glas in de meest verschillende uitvoeringen. Zo zijn de platen er in verschillende dikten en formaten. Maar er zijn ook verschillende iriserende uitvoeringen en platen met diverse patronen en ribbels.
Bij het fusen wordt de ovenplaat waar het glas op gefused wordt, ingesmeerd met shelf primer. Shelf primer is een goedje dat voorkomt dat het glas aan de ovenplaat kleeft en daardoor kapot zal gaan. De ovenplaten zijn van cordoriet, een geperste keramische plaat die bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Als scheidingsmiddel wordt thinfire gebruikt. Dit is dun papier dat we op de plaat leggen.
Om luchtinsluitingen zoveel mogelijk te voorkomen moeten de stukken zeer zuiver gesneden worden en geen scheve en kromme stukken hebben. Voor het snijden moet u de juiste gereedschappen gebruiken en veel oefenen. In de rubriek ‘’productinformatie’’ vindt u het Bullseye productblad ‘’Verbeter uw glassnijden’’. Na het snijden wordt het glas zorgvuldig schoongemaakt met alcohol of met speciaal daarvoor gemaakte vloeistoffen.
Het glas wordt op de ovenplaat gelegd. Om luchtinsluitingen tot een minimum te beperken wordt het glas zo goed mogelijk tegen elkaar gelegd. De stookcurve (programma)die we in de regelaar gaan invoeren is afhankelijk van het te fusen object. (dikte en vorm). Onderstaand programma heeft betrekking op twee lagen glas van 3mm dik op elkaar met een grootte van 30 – 40 cm in doorsnee. In dit programma blijven we 30 minuten op 677°C staan (pendel) om de lucht uit het glas te “drukken”. Op deze temperatuur kleeft het glas nog niet aan elkaar maar het is al wel flexibel. Door de zwaartekracht wordt er zoveel mogelijk lucht tussen de platen weg gedrukt. Dit noemen we de bubble-controle. Daarna gaan we naar de fusetemperatuur, gevolgd door 5 minuten (pendelen) en gecontroleerd (door programma geregeld) afkoelen.
In 200 minuten naar 677°C.
30 minuten pendelen op 677°C.
In 40 minuten naar 805°C.
5 minuten pendelen op 805°C.
Zo snel mogelijk naar 516°C
40 minuten pendelen op 516°C
In 120 minuten naar 400°C
Met gesloten oven laten afkoelen naar kamertemperatuur.